بروکرهای B Book نوعی از کارگزاران بازار فارکس هستند که در معاملات مشتریان نقش طرف مقابل را ایفا میکنند. موضوعی که بسیاری از معامله گران در بروکرهای فارکس، از آن بی خبر هستند!
به عبارت دیگر، زمانی که معامله گر در یک معامله خرید یا فروش وارد میشود، بروکر B Book بهعنوان طرف دیگر معامله عمل کرده و معاملات، به بازار بینبانکی منتقل نمیشود! این روش برخلاف مدل A Book بوده که در آن، بروکر فقط به عنوان واسط، معاملات را به تامین کنندگان نقدینگی [بانک ها] منتقل میکند.
فرض کنید یک معاملهگر 1 لات جفتارز “EURUSD” را خریداری میکند؛ در مدل B Book، اگر معاملهگر سود کند، این سود از موجودی بروکر کسر میشود. اما اگر معاملهگر ضرر کند، این ضرر مستقیماً به سود بروکر تبدیل میشود.
طبق دادههای سال 2023، تخمین زده میشود که بیش از 60% بروکرهای خرده فروشی از مدل B Book یا ترکیبی از A و B Book استفاده میکنند. این روش به دلیل سودآوری بالاتر برای بروکرها محبوبیت دارد، اما میتواند تضاد منافع ایجاد کند.
بروکر B Book یا “کتاب B” به نوعی از کارگزاری اطلاق شده که در آن، بروکر خود به عنوان طرف مقابل معاملات مشتریان عمل می کند. به عبارت ساده تر، در این مدل بروکر مستقیماً ریسک معاملات را بر عهده می گیرد.
عملکرد بروکر B Book:
چرا بروکرها از مدل B Book استفاده می کنند؟ پاسخ این سوال در آمار جالبی نهفته است. طبق تحقیقات، بین 74 تا 89 درصد معامله گران خرد در بازارهای مالی مانند فارکس دچار ضرر می شوند.
این آمار به بروکرها انگیزه می دهد تا با استفاده از مدل B Book، ریسک معاملات را به عهده گرفته و از این طریق به سودآوری بالایی دست یابند.
شرایط ایده آل برای بروکرهای B Book:
این شرایط به بروکر اجازه می دهد تا معاملات را با یکدیگر خنثی کرده و خود را در معرض ریسک بازار قرار ندهد.
از سوی دیگر، بروکرهای B Book علاقه چندانی به معامله گران موفق و حرفه ای ندارند. چرا که این دسته از معامله گران عملاً سود خود را از سایر مشتریان بروکر کسب می کنند و بروکر مجبور است ریسک معاملات آنها را پوشش دهد.
برای درک بهتر تفاوت های بین بروکرهای A Book و B Book، بیایید این دو مدل را با هم مقایسه کنیم.
علاوه بر این دو مدل، نوع سومی از بروکرها نیز وجود دارد که به آنها بروکرهای هیبریدی یا C Book می گویند. این بروکرها ترکیبی از دو مدل A Book و B Book بوده و سعی می کنند، مزایای هر دو مدل را با هم ترکیب کنند.
تشخیص نوع بروکر [A یا B]، کمی چالش برانگیز است. اما با دانستن برخی نشانه ها، می توان تا حدودی نوع بروکر را شناسایی کرد.
بررسی اسپردها | بروکرهای B Book معمولاً اسپردهای پایین تری نسبت به بروکرهای A Book ارائه می دهند. |
سرعت اجرای معاملات | در بروکرهای B Book، سرعت اجرای معاملات معمولاً بالاتر است زیرا نیازی به ارسال سفارش به بازار بین بانکی نیست. |
محدودیت در حجم معاملات | بروکرهای B Book ممکن است محدودیت هایی برای حجم معاملات اعمال کنند تا ریسک خود را کنترل کنند. |
تبلیغات و بازاریابی | بروکرهای B Book اغلب تبلیغات گسترده تری دارند و بونوس های جذابی ارائه می دهند. |
شرایط معاملاتی | شرایط معاملاتی در بروکرهای B Book ممکن است سخاوتمندانه تر به نظر برسد، مانند اهرم بالاتر یا حداقل سپرده کمتر. |
🔹خیر، برخی از بروکرها از مدل هیبریدی یا C Book استفاده می کنند که ترکیبی از هر دو مدل است.
🔹نه لزوماً. بروکرهای B Book می توانند برای برخی معامله گران، به خصوص تازه کارها، مزایایی داشته باشند. اما باید به تضاد منافع موجود توجه داشت.
🔹بررسی مجوزها و نظارت های قانونی، شفافیت در اجرای معاملات و ارتباط مستقیم با تأمین کنندگان نقدینگی می تواند نشانه هایی از A Book بودن بروکر باشد.
🔹متاسفانه استفاده از بروکرهای A Book معتبر برای ایرانیان، با محدودیت هایی همراه است.